Μία νουβέλα του 2006, με ήρωα ένα μικρό παιδί που ζει από κοντά μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ιστορίας. Ο συγγραφέας, βραβευμένος με νόμπελ, John Boyne, που κατάγεται από την Ιρλανδία, δήλωσε ότι σε αντίθεση με τα άλλα του βιβλία, στα όποια αφιέρωσε μήνες, για το πρώτο σχέδιο του "The Boy in the Striped Pyjamas" χρειάστηκε μόνο δύο μέρες, άυπνος. Τα τόσο πηγαία λόγια του βιβλίου, που συνοδεύονται με τόσα συναισθήματα κατέκτησαν τους αναγνώστες και τους κριτικούς και το βιβλίο πούλησε πέντε εκατομμύρια αντίτυπα.
Στην Αμερική έγινε γνωστό ως "The Boy in the Striped Pajamas", όπως είναι και ο τίτλος της ταινίας, λόγω της προφοράς.
Ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου, βγήκε και η ταινία.
Στο θέμα μας όμως, τώρα. Ο Bruno είναι ένα οχτάχρονο παιδί που ζει με την οικογένεια του στο Βερολίνο, κατά την περίοδο του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Όλη του η ζωή, όμως, πρόκειται να αλλάξει, όταν αυτός και η οικογένεια του, η δωδεκάχρονη αδερφή του Gretel, η μητέρα του (Vera Farmiga) και ο υψηλόβαθμος αξιωματικός του Χίτλερ και πατέρας του David Thewlis, μετακόμισαν στο Out With ( το γνωστό σε όλους Auschwitz), μετά την προαγωγή του πατέρα του σε διοικητή του στρατοπέδου.
Όταν έφτασαν εκεί ο Bruno ένιωσε μόνος του αφού είχε αφήσει την παρέα και το σχολείο του. Το μέρος που έμεναν ήταν λίγο πιο μακρυά από το στρατόπεδο, αλλά απλά έμοιαζε με μία όμορφη φυλακή. Με την παιδική αθωότητα του πρωταγωνιστή να κυριαρχεί σε όλη την διάρκεια της ταινίας, οι εξελίξεις οδηγούν σε μία νέα φιλία. Μία φιλία βέβαια, που θα έφερνε τον πατέρα του σε πολύ δύσκολη θέση, αν το μάθαινε. Η τάση της τότε ναζιστικής κουλτούρας είναι γνωστή. Ο Εβραίος, δεν μπορεί να είναι καλός, δεν είναι καν άνθρωπος, είναι ένα παράσιτο που διαστρέβλωσε την γερμανική λογοτεχνία και την γερμανική ιστορία και προσπάθησε να καταστρέψει το γερμανικό έθνος. Βέβαια, επειδή τα παιδιά είναι αθώα και ολίγον επιρρεπή, κατά τον πατέρα-διοικητή του Auschwitz, χρειάζεται απομόνωση και το σχολείο πρέπει να γίνεται στο σπίτι από δάσκαλο αυστηρό, αλλά και ένθερμο υποστηρικτή του Φύρερ και του " Γ Ράιχ".
Το παιχνίδι τον δύο μικρών παιδιών πάντα θα το χαλάει μία σφυρίχτρα. Ο μικρός Εβραίος θα τρέχει πανικόβλητος για να μην τιμωρηθεί για την αργοπορία του, και ο Bruno, απορημένος για την βιασύνη του φίλου του, και επηρεασμένος από την προπαγάνδα του πατέρα του μένει πάλι μόνος, έως ότου καταφέρει να ξαναφτάσει στο συρματόπλεγμα, που τον χωρίζει από τον φίλο του.
Ο πατέρας που πιστεύει ότι γράφει την ιστορία στην δημιουργία της, δεν έχει πλέον άμυνες για να αντιμετωπίσει την γυναίκα του, όταν αντιλαμβάνεται ποια θέση έχει ακριβώς ο άντρας της, και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα πανικού που έχει αρχίσει να δημιουργεί η διαρκής προστριβή, ο Bruno θα βρει την ευκαιρία του να συναντήσει τον φίλο του.
Η ιστορία διηγείται μία εποχή χαραγμένη στις πιο ευαίσθητες καρδιές, πράγμα το οποίο δεν γίνεται να μην σε επηρεάσει. Συγκινητική ταινία, με δύο πιτσιρίκια πολύ καλά στην δουλειά τους, και βροχή συναισθημάτων για την παιδική αθωότητα και τον τρόπο που ξεπληρώνεται.
Ταινιάρα!Μου άρεσε πολύ! Μπράβο Πάνο πολύ ωραία αυτά που έχεις γράψει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εποχή επιβάλει να έχουμε κάποιες εικόνες, εκείνης της περιόδου ακόμα και αν αυτές προέρχονται μέσα από μία ταινία. το σημαντικό σε αυτή την ταινία εκτός από όλα τα συναισθήματα που σου δημιουργεί, είναι η ευφυία του συγγραφέα, που τόνισε την αθωότητα ενός παιδιού μέσα στην δυστυχία του πολέμου, του ρατσισμού, του ναζισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήπ.