Scrooge

Η ιστορία μας λίγο πολύ γνωστή, ξεκινάει στο Λονδίνο του 19ου αιώνα. Σε ένα χιονισμένο τοπίο όλοι προετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα. Ανάμεσα τους ένας πικρόχολος, κακεντρεχής και μίζερος άνθρωπος ο Ebenezer Scrooge που απεχθάνεται και απωθεί ότι "μυρίζει"  έστω, Χριστούγεννα σκεπτόμενος μόνο την βολή του. Ακριβώς 7 χρόνια μετά από τον θάνατο του συνεταίρου του Jacob Marley, δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη από το...φάντασμα του! Και εκείνα τα Χριστούγεννα είναι που θα αλλάξουν την ζωή του για πάντα...
   Αναμφίβολα η πιο γνωστή χριστουγεννιάτικη ιστορία είναι η νουβέλα του Charles Dickens, που γράφτηκε μόλις...το 1843! "A Christmas Carol" ο τίτλος του βιβλίου που από τότε συνεχίζει να διαβάζεται μέχρι σήμερα από εκατομμύρια μάτια και έγινε ουκ ω λίγες φορές ταινία, σειρά, μιούζικαλ, θεατρικό έργο ακόμα και όπερα.
  Ένα βιβλίο που ταλαιπώρησε αρκετά τον Dickens καθώς του έφερε δικαστικές διαμάχες με άλλους συγγραφείς της εποχής που "δανείστηκαν" την ιδέα του και πολύ λίγα έσοδα για αρχή. Χαρακτηρίστηκε ακόμη και υποστηρικτής του πρωίμου τότε καπιταλισμού παρουσιάζοντας ένα άνθρωπο που λειτουργεί ανεξάρτητα και με μόνο γνώμονα το κέρδος. Παρόλα αυτά ο Dickens αναγνωρίστηκε και ανταμείφθηκε ηθικά καθώς άλλαξε συνήθειες, επηρέασε, πρόσθεσε ακόμη και νέες εκφράσεις στο λεξικό όπως "Scrooge" αλλά και με το αξέχαστο "Bah! Humbug!" ,κάθε φορά που άκουγε χριστουγεννιάτικα. Άλλαξε τα Χριστούγεννα, επηρέασε ακόμη και επιχειρηματίες που καθιέρωσαν το κλείσιμο των επιχειρήσεων, δίνοντας δώρα στους υπαλλήλους τους τις ήμερες αυτές, παραδεχομενοι πως το έκαναν μετά την ανάγνωση του βιβλίου!
  Όσο αφορά το κινηματογραφικό κομμάτι η διάσημη ιστορία παρουσιάστηκε πολλές φορές και χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιτυχία με εξαίρεση την παραγωγή του 51' με πρωταγωνιστή τον  Alastair Sim αλλά και το musical του 70' με τον τότε Scrooge,  Albert Finney, που σημειωτέον ήταν και η μοναδική παραγωγή μέχρι σήμερα που βραβεύτηκε στα Golden Globe Award και προτάθηκε για Oscar.
  Από εκεί και έπειτα έχουμε άπειρες εμφανίσεις και παραλλαγές της νουβέλας  όχι απαραίτητα με το ίδιο όνομα κάθε φορά, με άξιες αναφοράς: το "The Muppet Christmas Carol", το "Scrooged" με τον Bill Murray και την ομότιτλη "A Christmas Carol" του 2009 με τον Jim Carrey.
  Ότι πρέπει να δειτε κάποια από τις προαναφερθείσες δεδομένο, η επιλογή είναι δική σας. Εμεις σίγουρα σεβόμενοι τον μεγαλύτερο ίσως νοβελίστα της εποχής του, προτείνουμε εκείνη του 70' που εκφράζει την ουσία της ιστορίας με τρόπο ξεχωριστό...Καλή προβολή και καλά Χριστούγεννα!!!








Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. devmovies - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger