Raging Bull


 Μια ταινία η οποία δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, για να καταλάβει κανείς αν είναι καλή αρκεί να μάθει ότι την έχει σκηνοθετήσει ο Μartin Scorcese κι ότι πρωταγωνιστεί ο Robet De Niro. Αμερικανική παραγωγή του 1980, αυτοβιογραφική ταινία με έντονα στοιχεία δράματος. Θα τολμούσα να την θεωρήσω την καλύτερη ταινία του Scorcese. Απέσπασε 2 Oscar(Α΄ ανδρικού ρόλου και Μοντάζ) μια Χρυσή Σφαίρα(A' ανδρικού ρόλου) και πληθώρα άλλων βραβείων. Η απήχηση της στους θεατές ακόμα και σήμερα μας δείχνει οτι ο Scorcese σίγουρα άξιζε το Oscar καλύτερης ταινίας. Αν αγαπήσατε τον Robert De Niro στο The Godfather Part 2, σας υπόσχομαι ότι ως Jake LaMotta στο Raging Bull θα τον λατρέψετε, δίχως υπερβολή είναι απλά συγκλονιστικός. 

 Η ταινία βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Jake LaMotta(Robert De Niro) ενός ιδιόρρυθμου Ιταλοαμερικανού μποξέρ μεσαίων βαρών. ʼΟσοι νομίζετε ότι είναι ακόμη μια ταινία με μποξ κάνετε λάθος, η ταινία εστιάζει στον Jake LaMotta έναν βίαιο μποξέρ που ξεχειλίζει από οργή και θυμό, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, σεξουαλικά ανασφαλή που παραλύει από ζήλια και στις επιπτώσεις που έχει αυτή η βίαιη συμπεριφορά όχι μόνο στην ζωή του, αλλά και στις σχέσεις του με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Γιʼ αυτόν το ring δεν είναι απλά ένα μέρος που δίνει αγώνες, αποτελεί το σημείο εξιλέωσης του, την οποία την βρίσκει είτε τιμωρώντας τους αντιπάλους του είτε τον εαυτό του. Συμπρωταγωνιστής είναι ο ιδιαίτερα συμπαθής Joe Pesci ο οποίος υποδύεται εξαιρετικά τον αδελφό και manager του πυγμάχου μας και αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος αυτός που ήταν κι ο πρώτος του σημαντικός ήρθε σε μια εποχή που είχε αποφασίσει να παρατήσει την ηθοποιία. Οι σκηνές από τους αγώνες μποξ είναι απίστευτες κι εξαιρετικά σκληρές, ειδικά για την εποχή. 

 Ένας λόγος που η ταινία γυρίστηκε ασπρόμαυρη είναι λόγω αυτών των σκηνών, δεν ήθελε ο Scorcese να φανεί τόσο αίμα σε μια έγχρωμη ταινία. Τα πλάνα στους αγώνες είναι πολύ κοντινά κι η αργή κίνηση χρησιμοποιείται με μαεστρία, η κάμερα για πρώτη φορά σε ταινία με αγώνες μποξ είναι μέσα στο ring. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πραπανίσια κιλά που εμφανίζεται να έχει ο De Niro όταν υποδύεται τον Jake LaMotta σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πραγματικά, ήταν δική του απόφαση να διακοπούν τα γυρίσματα για κάποιο διάστημα ώστε να πάρει βάρος και πήρε 27 κιλά. Ο Scorcese πίστευε ότι η ταινία δεν θα είχε εμπορική επιτυχία και παρόλα αυτά την πραγματοποίησε μαζί με τον De Niro περισσότερο για κάνουν κάτι για εαυτούς τους κι αυτό την κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη. Θεωρείται από πολλούς η καλύτερη ταινία της δεκαετίας του ʼ80 κι όχι άδικα, σίγουρα αν σʼ αρέσει ο κινηματογράφος είναι μια ταινία που πρέπει να έχεις δει. 

 Τέλος θα πω ότι ο Jake LaMotta(De Niro) κάνει τον Rocky(Sylvester Stallone) να θέλει να βάλει τα κλάματα και δεν υπερβάλω καθόλου...Απολαύστε την!




Director: Writers: ,   Stars: , ,

Stellas Constantinos
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. devmovies - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger