The Innocents

 Ταινία τρόμου του 1961 την οποία έχει σκηνοθετήσει ο Jack Clayton ειδικός στο να μεταφέρει λογοτεχνικά έργα στην μεγάλη οθόνη. Η ταινία έρχεται ένα χρόνο μετά το 'Psycho' του ʼHitchcockʼ δείχνοντας μας ότι είναι μια εποχή άνθησης για τέτοιου είδους ταινίες καθώς το 1963 ακολουθεί και το 'The Haunting' του Robert Wise.

 Η αλήθεια είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα θα την κατατάσσαμε στην κατηγορία ψυχολογικό θρίλερ κι όχι τρόμου. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το γνωστό σε όλους μας ʼΤhe Others (2001)' με την Nicole Kidman (που ίσως τώρα πια που παίρνει ρόλους ματαιόδοξης γυναίκας που θέλει να μείνει νέα, να μας χαρίσει καμιά καλή ερμηνεία) έχει βασιστεί στην ταινία μας.

 Η ιστορία μας ξεκινάει με έναν εύπορο κύριο να προσλαμβάνει μια γκουβερνάντα για να προσέχει τ΄ορφανά ανίψια του καθώς αυτός έχει την κηδεμονία αλλά είναι πολυάσχολος κι επιθυμεί νʼ απαλλαγεί από το βάρος της ανατροφής των παιδιών.

 Η γκουβερνάντα και πρωταγωνίστρια μας λέγεται 'Mrs Givens' και την υποδύεται η Deborah Kerr στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της. Στην αρχή φτάνοντας  στην απομακρυσμένη έπαυλη στην εξοχή που ζουν τα παιδιά, θα συναντήσει ένα επιβλητικό Γοτθικό αρχοντικό με απέραντους κήπους και λίμνη κι όλα μοιάζουν ιδανικά. 

 Στην πορεία όμως θα μάθει κάποια σκοτεινά μυστικά που κρύβει το σπίτι που σε συνδυασμό με την περίεργη συμπεριφορά των παιδιών και κάποιων άλλων γεγονότων θα πειστεί ότι τα παιδιά είναι δαιμονισμένα και θα προσπαθήσει να τα σώσει ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Πολύ ιδιοφυής ταινία ειδικά για την εποχή της και το ιδιαίτερο είναι ότι αφήνει τον θεατή νʼ αποφασίσει αν θʼ αποδεχθεί το μεταφυσικό (φαντάσματα,δαιμονισμούς κ.τ.λπ) ή αν όλη η ιστορία προκύπτει από την πλούσια φαντασία της γκουβερνάντας καθώς είναι κόρη ιερέα, εμφανώς καταπιεσμένη σεξουαλικά, που έχει μεγαλώσει σε αυστηρό θρησκευτικό περιβάλλον και φαίνεται να παρερμηνεύει τα τραύματα που έχουν αποκτήσει τα παιδιά λόγω των άσχημων εμπειριών τους και της εγωιστικής συμπεριφοράς του θείου τους. 

 Η ταινία είναι  ατμοσφαιρική και σʼ αυτό βοηθάει η ασπρόμαυρη εικόνα που  μαζί με την βοήθεια κεριών που χρησιμοποιούνται σε πολλές σκηνές , της δίνουν ένα γοτθικό σκοτεινό στυλ. Δεν πρέπει να ξεχάσω την ιδιαίτερη αρχή της ταινίας καθώς ακούμε μια ανατριχιαστική μουσική για αρκετά δευτερόλεπτα βλέποντας μαύρη οθόνη κι έτσι μας βάζει γρήγορα στο κλίμα. Οι ερμηνείες της πρωταγωνίστριας και των δύο παιδιών είναι πραγματικά εξαιρετικές. 
 Το τέλος της ταινίας είναι προκλητικό ακόμα και για την εποχή μας, δείτε το αξίζει...




Stellas Constantinos

Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. devmovies - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger