American History X

 Είναι πολύς ο καιρός που θέλω να μιλήσω για αυτή την ταινία. Δεν ξέρω ίσως να φταίει και η εποχή. Την ταινία αυτή μπορούμε να την προσεγγίσουμε σε δύο επίπεδα.

 Το πρώτο επίπεδο είναι καθαρά, η πλοκή και η παραγωγή του έργου. Υπάρχει καταρχάς ένα πολύ δυνατό casting με τους πρωταγωνιστές Edward Norton, Edward Furlong και  Beverly D'Angeloμ  να ερμηνεύουν ρόλους σε μία ταινία που θα αφήσει εντυπώσεις για μία ζωή. Ο  Norton πραγματικά δίνει ψυχή και σώμα σε έναν ρόλο που δείχνει να του ταιριάζει γάντι, ενσαρκώνει τον φασισμό της αμερικάνικης ψυχρής φυλετικής βίας, μέσα από τη ναζιστική συμπεριφορά των νέων κυρίως ανθρώπων. H ταινία δεν χαρίζεται σε κανέναν, γιατί περιγράφει ανάγλυφα χωρίς δειλίες κάθε σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να φωτιστεί. O  Norton, μπαίνει φυλακή αφού σκότωσε κάποιους μαύρους που προσπαθούσαν να κλέψουν το αυτοκίνητο του. Ως το πρότυπο του μεγάλου αδερφού ο Norton, έχει επηρεάσει αρκετά τον μικρότερο αδερφό του, που αν κ ο ίδιος είναι ένα πολύ έξυπνο και χαρισματικό παιδί, προτιμά να χαραμίσει το ταλέντο του μιλώντας για την άρια φυλή. Ο δρόμος που του χάραξε η ναζιστική συμπεριφορά του είχαν ως κατάληξη τον θάνατο του. 

 Η ωμή απεικόνιση της βίας, η πιστότητα στα πραγματικά γεγονότα, η απουσία μελοδραματισμών, εύκολων λύσεων και κλισέ καθιέρωσαν το American History X ως την σπουδαιότερη σπουδή στον σύγχρονο αμερικανικό κινηματογράφο όσον αφορά τον ρατσισμό και τον νεοναζισμό.

 Το δεύτερο επίπεδο ανάλυσης αυτής της ταινίας είναι καθαρά κοινωνικό.  Το θέμα των φυλετικών διακρίσεων είναι κάτι το οποίο συναντάμε καθημερινά στην κοινωνία μας πλέον, και μάλιστα τείνει να γίνει μόδα γιατί σαν ιδέα δεν θα υπάρξει ποτέ. Στηρίζεται πάνω σε ανθρώπους, με την πρόφαση κυρίως του πατριωτισμού, που τους δένει πάνω στο άρμα με το οποίο θέλουν να αλώσουν κάθε ξένο στοιχείο μέσα στα πάτρια εδάφη. Εδώ να επισημάνουμε ότι ο πατριωτισμός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τον εθνικισμό που προβάλλουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ζώντας μέσα σε κάστες βλέπουν τους εαυτούς τους ως λυτρωτές μίας κοινωνίας που η ίδια θέλει να τους ξεράσει.

 Το μήνυμα δε της ταινίας είναι περισσότερο το μη γίνεσαι ακραίος για κάποιους που κερδίζουν από την αφέλεια και την χαζομάρα σου. Μάλλον αυτό μπορεί να γίνει κ μάθημα ζωής. Μία από τις σημαντικότερες ταινίες με θέμα το ρατσισμό και την παρακμή ενός ολόκληρου έθνους, μέσα από μία και μόνο μία αμερικανική οικογένεια...







Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. devmovies - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger