Enemy at the Gates

Ο Εχθρός προ των Πυλών (πρωτότυπος τίτλος: Enemy at the Gates) είναι πολεμική ταινία του 2001, με πρωταγωνιστές τους Τζουντ Λο, Τζόζεφ Φάινς και Εντ Χάρις και τοποθετημένη στην Μάχη του Στάλινγκραντ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το πεζογράφημα του 1973 Enemy at the Gates: The Battle for Stalingrad του Γουίλιαμ Κρεγκ, ο οποίος περιγράφει τα γεγονότα της Μάχης του Στάλινγκραντ από το 1942 ως το 1943. Βασίζεται σε μια μονομαχία που αναφέρεται στο βιβλίο, η οποία αναπτύχθηκε ανάμεσα στο θρυλικό Σοβιετικό ελεύθερο σκοπευτή Βασίλι Γκριγκόριεβιτς Ζάιτσεφ και τον Γερμανό αντίστοιχό του, Ταγματάρχη Έρβιν Κένινγκ, καθώς παρενοχλούν ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια της μάχης.
Η ταινία,θα έλεγα ,είναι μια χλιαρή πολεμική περιπέτεια που προσφέρει θέαμα μεν,είναι κλασική αμερικανια δε(σκοτωμοί,μάχες,έρωτες και  κλάψα.).
Ακολουθεί βέβαια το ιστορικό μοτίβο,με κάποιες μικρές παραφωνίες ή σκόπιμες αλλαγές σε ονόματα  και χαρακτήρες.(Πχ το όνομα του Γερμανού σκοπευτή στην ταινία είναι Κενινγκ,ενώ στην πραγματικότητα λεγόταν Χαιντς Κρουπ Θορβαλντ).
Το καστ της ταινίας αξιόλογο και μάλλον είναι αυτό που την σώζει εν τέλει από την μετριότητα. Jude Law (Vassili Zaitsev) Ed Harris (Major Konig) Rachel Weisz (Tania Chernova) Joseph Fiennes (Commisar Danilov) Bob Hoskins (Nikita Khrushchev) Ron Perlman είναι οι πρωταγωνιστές.
Η ταινία πάντως σε γενικές γραμμές δεν εστιάζει στην προσπάθεια των Σοβιετικών να υπερασπιστούν το Σταλινγκραντ,αλλά στο ερωτικό τρίγωνο Ζαιτσεφ-Τσερνοβα-Ντανιλοφ και λίγο στην δράση των ελεύθερων σκοπευτών.Κλασσική κατάληξη όπως πάντα,ο γκαντέμης και καψούρης (Ντανιλοφ) τρέει χυλόπιτα και για να μη κρατάει φανάρι ,θυσιάζεται υπερ πίστεως και πατρίδος (καλύτερα νεκρός και ήρωας παρα δεύτερος και με το π….ι στο χέρι σου λέει)..
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια και ειρωνία,είναι ο ρόλος του Χοσκινς ως Χρουτσεφ.Σε παλιότερη αμερικάνικη παραγωγή,είχε ενσαρκώσει τον Τσωρτσιλ,συμμαχικού ηγέτη,με όχι και πολλές συμπάθειες στην Σοβιετική διοίκηση( ο Στάλιν θα τον προτιμούσε νεκρό η στην αντιπολίτευση!
Εν τέλει,είναι μια ταινία που μπορείς να παρακολουθήσεις ευχάριστα,ένα βαρετό βράδυ.Χαλαρά, παίρνει 7/10 μόνο και μόνο για την θεματολογιά και το καστ.
Δεν συνίσταται στους λάτρεις της ιστορίας και της λεπτομέρειας!
HISTORY TIPS
  • Ο Ζάιτσεφ στο βιβλίο του δεν αναφέρει πολλά για την αναμέτρηση του με τον Γερμανό.Οι ιστορικοί αμφισβητούν το ότι ισως οι δύο ασσοι μονομάχησαν.
  • Το επίθετο του Ζάιτσεφ σημαίνει λαγός.Ο ίδιος κατά την διάρκεια της μάχης ,ίδρυσε σχολείο ελεύθερων σκοπευτών,που αποκλήθηκε  «τα λαγουδάκια του Ζάιτσεφ»
  • Στην πραγματικότητα Ζάιτσεφ και Τσέρνοβα επέζησαν,αν και τραυματιστήκαν από νάρκη,χάνοντας ο ένας τα ίχνη του άλλου.Ξανασυναντήθηκαν το 1969.
  • Ο Ζάιτσεφ,δεν ήταν ο κορυφαίος σκοπεύτης.Έγινε γνωστός λόγω της προπαγάνδας.
  • Είχε χρεωθεί επίσημα με 244 θανάτους Γερμανών.Άλλος συνάδελφος του γνωστός ως «Ζικαν» ,είχε 700 επιτυχίες.
  • Ο Κουλίκοφ συνεργάστηκε με τον Ζάιτσεφ,αλλά σκοτώθηκε με άλλον τρόπο,από αυτόν στην ταινία.Ο Ντανίλοφ ως κομμισάριος,δεν πολέμησε στην πρώτη γραμμή.
  • Το τυφέκιο του Ζάιτσεφ ,είναι σημαντικό έκθεμα στο Στρατιωτικό μουσείο της Μόσχας.
  • 478.741 νεκροί ή αγνούμενοι οι απώλειες των Σοβιετικών.
  • αγνούμενοι
    650.878 τραυματίες ή ασθενείς,91.00ο αιχμάλωτοι οι απώλειες των Γερμανών.Από αυτούς μόνο 5.000 επιβίωσαν και επέστεψαν στην Γερμανία ,το 1955. 



                              Βάλε χέρι να δεις το trailer..


Director:Jean-Jacques Annaud Writers:Jean-Jacques Annaud, Alain Godard

 

                                     Αλέξης Τζίμας

Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. devmovies - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger