The Godfather

(1972)
Τoday, I’ll make you an offer you can’t refuse!


Η ιστορία μίας οικογένειας, μίας ιταλοαμερικανικής φαμίλιας, η οποία δεσπόζει ανάμεσα στους ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος που καταδυναστεύουν την μεταπολεμική Αμερική, οι σκοτεινές προθέσεις των μελών της, η ευθύνη του καθενός απέναντι στα υπόλοιπα πιο αδύναμα μέλη της, η απόλυτη ανάγκη για την εξασφάλιση του σεβασμού, η κληρονομιά ενός θρυλικού πατέρα-αφέντη, ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ αυτών που διαχειρίζονταν το βρώμικο χρήμα… Όλα αυτά αποδίδονται με δυνατές, σχεδόν πρωτόγνωρα σκληρές, ερμηνείες υπό το πρίσμα μίας συμπαγούς σκηνοθεσίας και με την εκφραστική ικανότητα μίας εκπληκτικά σκοτεινής φωτογραφίας.
O "Francis Ford Coppola" μεταφέρει στο σελυλόιντ το μυθιστόρημα του "Mario Puzo" και όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το διανθίζει με το χρώμα και τις μυρωδιές της δικής του, επίσης ιταλικής καταγωγής, οικογένειας. "Marlon Brando", "Al Pacino" και ο "Robert Duvall", ήταν οι κορυφαίοι πρωταγωνιστές της ταινίας που ακόμα, 40 χρόνια μετά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και μέτρο σύγκρισης για άλλες ταινίες.


                                                                                             

(1974)
O δεύτερος "Νονός", δεν ήλθε απλά να επεκτείνει ή να εκμεταλλευτεί την εμπορική – και καλλιτεχνική - δυναμική του προγόνου του, αλλά να σταθεί και ως ξεχωριστή οντότητα στο "ταινιακό" σύμπαν του σκηνοθέτη. Αποτελώντας τη μοναδική περίπτωση κατά την οποία sequel αποδεικνύεται ισάξιο, ακόμη ίσως και ανώτερο από το πρωτότυπο, διεκδίκησε 12 βραβεία Όσκαρ αποσπώντας τελικά 6, μεταξύ των οποίων αυτά των καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, δεύτερου αντρικού ρόλου για τον "Robert De Niro"και μουσικής για τον "Nino Rota" και την "Carmine Coppola".
Το cast του "Νονού 2" εντυπωσιάζει εξίσου με το πρώτο μέρος. Ξανασυναντάμε τον "Al Pacino", στον ίδιο ρόλο που αρχικά κανείς δεν πίστεψε ότι ήταν σε θέση να υποστηρίξει, για να έρθει λίγο αργότερα μια σοκαριστική ερμηνεία που καθήλωσε και έκλεισε τα στόματα των κακοπροαίρετων.Στο δυναμικό της ταινίας αυτή τη φορά μπορεί να μην υπάρχει ο "Brando" όμως, υπάρχει ο "Robert De Niro", σκιά του νεανικού παρελθόντως του "Vito". Το γεγονός ότι ο "De Niro" απέσπασε το "oscar" β`αντρικού ρόλου για αυτή του την ερμηνεία λέει πολλά από μόνο του.


                                                           
      


(1990)
Η τρίτη ταινία του νονού δίχασε τους θαυμαστές του. Επικρατεί η άποψη ότι ο νονός 3 δεν έπρεπε να γυριστεί ποτέ, μάλλον γιατί απογοήτευσε το άδοξο τέλος ενός τόσο δυνατού άντρα. Από την άλλη μεριά βέβαια, αυτός ο σπαραγμός του "Μάικλ"  είναι που κάνει κάποιους να πιστεύουν ότι η ταινία ήταν το ίδιο καλή με τις προηγούμενες δύο. Ο ίδιος ο "Al Pacino", βέβαια είχε πει ότι η συγκεκριμένη ταινία δεν έπρεπε να γυριστεί ποτέ. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι με την ταινία αυτή ολοκληρώθηκε η ζωή ενός θρύλου. Δεν με ενοχλεί να δω την αρχή και το τέλος του πιο ζωντανού κινηματογραφικού προσώπου, απλά μου δίνει την γεμάτη εικόνα που είχα από την πρώτη κιόλας ταινία. Όλη αυτή η σκληρότητα, η αποφασιστικότητα και η ακατάπαυστη, λυσσαλέα ανάγκη για σεβασμό κρύβει από πίσω ανθρώπους που μπορούν να λυγίσουν για ζητήματα καρδιάς.
Εδώ, θα δούμε και τον "Andy Garcia", ο οποίος προερχόταν ήδη απο μία μεγάλη επιτυχία της εποχής (The Untouchables (1987) - "Kevin Costner", "Sean Connery" και "Robert De Nirο").



                                                                      π.

 
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. devmovies - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger