Ταινίες και Βία στα Γήπεδα

 Η ιστορία της βίας στα αγγλικά γήπεδα, στενά και τις αλάνες, η πώρωση που δημιουργεί το σφύριγμα του διαιτητή και το στροβίλισμα  της μπάλας στα δίχτυα, στους οπαδούς της Αγγλίας είναι γνωστή σε όλους. Θάνατοι, ξυλοδαρμοί, τιμωρίες από αθλητικά δικαστήρια και αποκλεισμοί από επίσημους φορείς του ποδοσφαίρου έκαναν το αγγλικό ποδόσφαιρο συχνά πυκνά θέμα συζήτησης. Η καθημερινή ενασχόληση στις παμπ και η αποθέωση των παικτών είναι η πνοή ζωής για πολλούς Άγγλους που νιώθουν να κρίνεται η ζωή τους σε κάθε σφύριγμα λήξης και κάθε κάρτα του διαιτητή.

 Η τόσο έντονη ενασχόληση των Άγγλων έχει δημιουργήσει διχόνοιες και έντονες διαμάχες ανάμεσα και σε γειτονιές σε τοπικά ντέρμπι, αλλά καμιά φορά και χωρίς κανένα λόγο. Γεγονότα χουλιγκανισμού, βεβαίως που έχουν απασχολήσει κάθε μέσο επικοινωνίας κάθε δημοσιογράφο και φίλαθλο. Με τα αθλήματα επιδιώκεται η καταπολέμηση της βίας μέσω της κατασκευής μίας ελέγξιμης πραγματικότητας ,μέσω προκαθορισμένων ,κοινά αποδεκτών κανόνων, οι οποίοι διέπουν τη λειτουργία τους.Ταυτόχρονα όμως τα αθλήματα ,ιδιαίτερα τα πιο «λαικά» και κυρίως το ποδόσφαιρο ,αποτελούν χώρους ανοχής της βίας και όχι σπάνια αποδοχής της.Το πιο συνήθες φαινόμενο είναι αυτό του χουλιγκανισμού.Ως χουλιγκανισμός, αναφέρεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων, που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης.

 Το ποδόσφαιρο στην Αγγλία προήλθε από παραδοσιακές εκδηλώσεις που περιλάμβαναν παιχνίδι με μια μπάλα που είχαν συνήθως μαζική συμμετοχή από τους κατοίκους της περιοχής όπου λάμβανε χώρα. Γενικά σκοπός ήταν συνήθως η μεταφορά της μπάλας από ένα σημείο της πόλης σε ένα άλλο ή η κατοχή της μπάλας από έναν συμμετέχοντα μέχρι κάποια προκαθορισμένη διάρκεια. Στην ίδια χώρα και αφού οι πρώτοι κανόνες του σύγχρονου ποδοσφαίρου είχαν εδραιωθεί, σημειώθηκαν μεγάλες αναταραχές μετά τον αγώνα της Πρέστον Νορθ Εντ με την Άστον Βίλα. Οι δύο ομάδες λιθοβολήθηκαν και χτυπήθηκαν άσχημα με ξύλα και αναφέρεται ότι ένας παίκτης της Πρέστον έμεινε αναίσθητος. Μεταξύ τους ήταν και μια "μεθυσμένη και εκτός τάξης" 70χρονη γυναίκα.

 Είναι κανόνας βέβαια ότι όλα τα μεγάλα πάθη γεννούν βία και έμπνευση. Αυτά τα δύο συνδιάζονται κινηματογραφικά με μεγάλη επιτυχία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ταινιών είναι "Green Street Hooligans", "Green Street Hooligan 2 Stand your Ground" και "The Football Factory".




      


π.

Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. devmovies - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger