Zero Dark Thirty

  2003 Πακιστάν, η Maya (Jessica Chastain) μια νεαρή πράκτορας παίρνει την πρώτη της μετάθεση για την Αμερικάνικη πρεσβεία της χώρας. Στην πρώτη της συνεργασία εκτός συνόρων θα έχει στο πλευρό της τον Dan (Jason Clarke), έναν έμπειρο πράκτορα με έφεση στα βασανιστήρια.

 Η ίδια έχοντας στρατολογηθεί από το λύκειο κιόλας από την CIA έχει σταλεί εκεί για ένα και μόνο σκοπό: να βρει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν! Η αναζήτηση στοιχείων ξεκινά και θα κρατήσει μια ολόκληρη 10ετια. Μέσα από βασανιστήρια κρατουμένων και τρομοκρατικά χτυπήματα εκείνη θα σκληραγωγηθεί, θα στοχοποιηθεί και θα κυνηγηθεί ανελέητα από τους Ταλιμπαν της Αλ Καιντα. Ο στόχος παρόλα αυτά παραμένει ίδιος και με το πάθος, την επιμονή της και την βοήθεια της  επιλεκτης ομάδας Navy Seals (γνωστή και ώς SEAL Team Six),  το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στην Ιστορία, θα τελειώσει το 2011 στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν...

Ένα κατασκοπικό θρίλερ δράσης πολύ καλά δοσμένο σε ντοκυμαντερίστικο ύφος μας παρουσιάζει το βραβευμένο δίδυμο Bigelow-Boal. Σε ένα σενάριο απόλυτα οριοθετημένο σε αυτό που "πρέπει" να δει ο θεατής, ίσως γιατί στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και από την άλλη μια σκηνοθεσία με διφορούμενα μηνύματα που κλείνουν το μάτι σε εκείνον/η που πιστεύει ότι θα δει απλά μια αμερικανιά. Η ταινία μας μεταφέρει αποτρόπαιες πράξεις και μεθόδους της CIA για τις οποίες κατηγορήθηκαν οι Η.Π.Α, καθώς και το σκληρό πρόσωπο κάποιων που επικαλούμενοι ενα "Ιερό Πόλεμο" δολοφόνησαν χιλιάδες ανθρώπους!

 Ας μη γελιόμαστε όμως, αμερικανιά είναι το Zero Dark Thirty και εκφράζοντας προσωπική θέση και μόνο, λέω να μην παρασυρόμαστε. Πρόκειται για ένα γεγονός που αδιαμφισβήτητα επηρέασε και άλλαξε τις ισορροπίες στον κόσμο, όμως την αλήθεια δεν θα την μάθουμε από το φιλμ. Το αν ο "ηγέτης" bin Laden δολοφονήθηκε, θα πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο, το αν θα παρουσιαστεί στο μέλλον κάποιος άλλος τέτοιος; είναι πολύ πιθανό, μέχρι τότε η ανθρωπότητα κέρδισε λίγο χρόνο να κοιμάται ήσυχη (ή όρθια) κάτω από την σκέπη των Η.Π.Α.

 Καταλήγοντας και επανερχόμενοι στα της ταινίας, αξίζει να αναφερθούμε πέρα απο την σπουδαία σκηνοθεσία, στην πρωταγωνίστρια Chastain που δεν κέρδισε το χρυσό αγαλματάκι αλλά τσίμπησε μια Χρυσή Σφαίρα με την εξαιρετική και emotion-free ερμηνεία της. Από αισθητικής άποψης λοιπόν σαφώς και είναι μια καλή ταινία που θα πρέπει να δείτε, απλά κάντε το open-minded (στα Ελληνικά)!!! ...Καλή προβολή...



 



Director:  Writer:  Stars: , ,

ዞር
  
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. devmovies - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger